Država na potezu

Bez autora
Apr 04 2012

Skupština akcionara "Komercijalne banke" usvojila je na vanrednoj sednici odluku o izdavanju 25. emisije preferencijalnih akcija koje se mogu pretvoriti u obične deonice javnom ponudom, bez obaveze objavljivanja prospekta radi povećanja osnovnog kapitala. Nova emisija akcija nastavak je dokapitalizacije "Komercijalne banke", u okviru koje su Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), nemački DEG i međunarodni Svedfond, uložili 120 miliona evra u najveću domaću banku. Država će moći da otkupi akcije i tako zadrži 42,6 odsto vlasništva u toj banci. Za dokapitalizaciju "Komercijalne banke" u budžetu je planirano 100 miliona evra, što je inače bila jedna od spornih stavki u pregovorima sa MMF-om. Ako država ne uloži novac, povećaće se udeo u vlasništvu međunarodnih finansijskih instititucija, poput EBRD-a.

Država na potezu"Komercijalna banka" emitovaće akcije koje će moći da otkupi država i tako zadrži 42,6 odsto vlasništva u toj banci. Ako država ne uloži novac, povećaće se udeo u vlasništvu međunarodnih finansijskih instititucija, poput EBRD-a.

Skupština akcionara "Komercijalne banke" usvojila je na vanrednoj sednici odluku o izdavanju 25. emisije preferencijalnih akcija koje se mogu pretvoriti u obične deonice javnom ponudom, bez obaveze objavljivanja prospekta radi povećanja osnovnog kapitala.

Nova emisija akcija nastavak je dokapitalizacije "Komercijalne banke", u okviru koje su Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), nemački DEG i međunarodni Svedfond, uložili 120 miliona evra u najveću domaću banku.

Država će moći da otkupi akcije i tako zadrži 42,6 odsto vlasništva u toj banci. Za dokapitalizaciju "Komercijalne banke" u budžetu je planirano 100 miliona evra, što je inače bila jedna od spornih stavki u pregovorima sa MMF-om.

Ako država ne uloži novac, povećaće se udeo u vlasništvu međunarodnih finansijskih instititucija, poput EBRD-a.

EBRD je postao manjinski akcionar "Komercijalne banke" 2006. godine, kada je sa državom potpisao ugovor o dokapitalizaciji 25 odsto kapitala te srpske banke.

Nova dokapitalizacija ugovorena je krajem 2009. godine, kada su EBRD, IFC, DEG i Svedfond uložili 120 miliona evra, a država zadržala pravo da do kraja 2012. godine prati to ulaganje i ostane vlasnik sa najvećim udelom.

Ako država ne bi dokapitalizovala "Komercijalnu banku", 1. januara 2013. godine, po ugovoru, udeo Republike Srbije smanjio bi se na račun povećanja udela tih finansijskih institucija.

"Komercijalna banka" je u 2011. godini ostvarila dobit od skoro četiri milijarde dinara ili 40 miliona evra, što znači da nastavlja trend uspešnog poslovanja. Kako se navodi u finansijskom izveštaju, posle izvršene revizije, ukupna imovina te banke se prošle godine povećala za 19,6 milijardi dinara, na 275,5 milijardi dinara.

Ukupni kapital te banke tokom prošle godine povećan je za 3,2 milijarde dinara, na 44,3 milijarde dinara (oko 420 miliona evra).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik